Top

Behandling av ME/kronisk tretthet

ME  er en "Kronisk utmattelsessyndrom (CFS fra den engelske betegnelsen chronic fatigue syndrome) er den vanligste betegnelsen på en variabelt svekkende lidelse eller lidelser som defineres generelt ved vedvarende utmattelse som ikke er relatert til anstrengelse, som ikke reduseres vesentlig av hvile, og som er ledsaget av andre spesifikke symptomer i minst seks måneder. Lidelsen kan også bli referert til som post-viralt utmattelsessyndrom (når tilstanden oppstår etter influensalignende sykdom), myalgisk encefalomyelitt (ME) og ellers flere andre betegnelser. Sykdomsforløpet ved CFS har en rekke nevrologiske, immunologiske og endokrine system-abnormiteter".  (Wikipedia feb. 2013)

Mange ME pasienter oppsøker akupunktur når de ikke blir bedre av tradisjonell medisin. De fleste kommer med symptomer som:

 • Feberfølelse
 • Tretthet
 • Svimmelhet
 • Smerter i armer/ben/bryst
 • Kvalme/oppkast
 • Ømfintlighet for lys og lyd 
 • Nedsatt matlyst
 • Nevrologiske symptomer


Her er det mange grader av symptomer, noen er sengeliggende i ukes og månedsvis. Alderen strekker seg fra 11 årog oppover. De fleste er mellom 40 og 50 år, flest kvinner, og det er varierende tall på syke, men i Storbritannia er det anslått å være en kvart million som er rammet av CFS.


I østlig medisin har man egne teorier på utmattelse som CFS eller ME, og da egne behandlingsopplegg. Østens teorier går ut på at det ligger en rest av en infeksjon i kroppen, en såkalt LPF(lingering pathogenic factor).

De fleste pasienter med denne diagnosen forteller at for eksempel etter kyssesyken, etter den vaksinen eller etter det flåttbittet så har de blitt syke. Eller som mange sier: "ikke følt seg bra siden da.."

Selv om sykdommen er borte og det vises på blodprøver så har infeksjonen  "lukket seg inn" noe i kroppen likevel. Det ligger å "ulmer", så kroppen reagerer med feber og andre sykdomstegn. De fleste pasientene som oppsøker akupunktur er sykemeldt , eller delvis sykemeldt. Om de er i arbeid så rapporterer  de først og fremst om svært lite energi.

Akupunktur har som mål å få denne "resten" ut av kroppen. Denne rest-infeksjonen kan ligge på ulike stadier. En del pasienter blir lett forkjølet/syke etter første eller andre behandling, og det er et godt tegn i følge østlig medisinsk teori.

Min erfaring er at mange blir nokså raskt mye bedre, og noen blir helt kvitt plagene sine. Når det er en klar årsak som en konkret infeksjon, stikk eller vaksine så er det utrolig spennende å jobbe med. Om du har spørsmål eller lurer på om akupunktur kan hjelpe deg, så er du velkommen til å ta kontakt.

Mvh Gunhild Sveen

Akupunktør BA Klinikken

Akupunktør
Gunhild Sveen

Gunhild Sveen

Akupunktør

Priser akupunktur

 • Akupunktur førstegangskonsultasjon m/behandling
  Kr 720,-
   
  Akupunktur oppfølging
  Kr. 620,-


  Akupunktur barn 0-12 år
  Kr 520,-

  Ansikts-akupunktur
  Kr. 890,-